Waarom ik een hijab draag

Waarom ik een hijab draag

Waarom ik een hijab draag? Heel af en toe krijg ik deze vraag nog wel eens. Ik kan zulke vragen nog wel waarderen en gelukkig zijn de mensen die het vragen ook echt geïnteresseerd met goede bedoelingen waarom ik de hijab draag. Maar ik kan mij ook voorstellen dat andere hijab dragende vrouwen minder geluk hebben. De vraag kan heel beledigend over komen. Jij als lezer, misschien wel een niet hijab dragende vrouw zal best nieuwsgierig zijn waarom ik een hijab draag. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen in dit artikel.

Waarom ik een hijab draag

Wat er in de koran staat over het dragen van een hoofddoek

Soerat An Noer, vers 31 zegt Allah: “En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten, of hun vaders, of de vaders van hun echtgenoten, of hun zonen, of de zonen van hun echtgenoten, of hun broeders, of de zonen van hun broeders, of de zonen van hun zusters, of hun vrouwen, of slavinnen waarover zij beschikken, of mannelijke helpers die geen begeerte meer hebben, of de kinderen die nog niet op de ‘Aurat’ van vrouwen letten. En laat zij niet met hun voeten stampen om hun sieraden die zij verbergen te laten kennen. En keert zij jullie allen berouwvol tot Allah, O gelovigen. Hopelijk zullen jullie welslagen.” (Soerat an Noer, 31)

Soerat Al Ahzab, vers 59: “O Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun overkleden (Djilab) over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zij niet lastig gevallen. En Allah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig.” (Al Ahzab, aya 59).

Waarom ik een hijab draag

Maar waarom dan?

Ik en andere hijab dragende vrouwen dragen de hijab en bedekkende kleding om hun seksualiteit te verbergen. Haar kuisheid te beschermen voor de buiten wereld. We willen niet dat andere mannen ons zien als lust object maar als een vrome vrouw die met respect behandelt moet worden. De kledingvoorschriften van de islam hebben als doel dit een halt toe te roepen en richt de seksualiteit op het privé-leven van rechtmatige partners. De islam schrijft voor dat dames zonder hun seksualiteit te benadrukken op gelijke wijze behandeld worden als mannen. Daarnaast vraagt de islam voor dat vrouwen hun lichamen en haren bedekken. Ter bescherming van haarzelf kan een vrouw zich bescheiden kleden, waarmee zij de tevredenheid van Allah kan werven.

Omdat je het zelf wilt.

Vrouwen dragen een hoofddoek enkel en alleen voor Allah, omdat Hij het wil. Hierdoor wordt het dragen van een hoofddoek een vorm van aanbidding, omdat je het voor Allah doet. Een vrouw met een hoofddoek die hiervan bewust is, verricht als het ware de hele dag aanbidding. Iedere seconde dat ze haar hoofddoek om heeft, wordt toegeschreven alsof ze aanbidding verricht. Dit is een grote gunst die Allah aan de vrouwen heeft geschonken. Het ervaren van een kleine moeite en last op deze wereld door het dragen van een hoofddoek, zal in het hiernamaals resulteren in een grote beloning.

Ik draag mijn hoofddoek omdat het van de islam moet maar vrijwillig. Het dragen van een hoofddoek draag je voor je zelf. Niet omdat het wordt opgedragen door iemand zoals je ouders, je man of wie dan ook. Iemand iets verplichten mag niet in de islam dus de hoofddoek ook niet. Ik draag mijn hoofddoek omdat ik het wilt dragen en dit is al meer dan 13 jaar zo. Ik ben er trots op.

Wanneer draag je de hijab?

Het dragen van een hoofddoek heeft verschillende redenen. Zoals je boven al hebt kunnen lezen draag je de hoofddoek als je naar buiten gaat maar als je binnen bent en je krijgt bezoek waar ook mannen bij zijn dan draag je ook de hoofddoek maar het hoeft niet bij iedereen. Als je bid, een moskee bezoek en de koran leest dan draag je ook een hoofddoek.

Hijab als fashion item

Behalve dat draag ik ook de hoofddoek omdat het nu eenmaal bij mij hoort. Ik vind het een extra accessoires aan mijn outfit. Ik heb verschillende kleuren sjaals, van hele grote sjaals tot de standaard groottes en sjaals voor bruiloften of wat dan ook. Elke maand koop ik weer een stapel nieuwe sjaals.

Als voorbeeld voor mijn kinderen

Ik draag mijn hijab ook omdat ik een voorbeeld wilt zijn voor mijn kinderen. Kinderen kijken op op hun ouders. Wat hun ouders doen doen hun kinderen ook. Ik wil dat mijn kinderen zo goed mogelijk in aanraking komen met de islam. Ze worden islamitisch opgevoed maar dat alleen is niet voldoende. Ze moeten het ook zien van mij en hun vader. Als het bij mij begint dan geeft ik het ook hopelijk door aan mijn kinderen. We bidden, ik draag de hijab en bedekkende kleding, mijn man bid en gaat naar het vrijdagsgebed als hij de gelegenheid er voor heeft. Mijn oudste gaat elk weekend naar de moskee voor islamitische lessen en straks mijn jongste twee kinderen ook. We vieren de islamitische feestdagen en nog veel meer. Alleen geloven in je hart is niet voldoende vind ik. Als je wilt dat je kinderen ook gelovig worden dan moet je er mee bezig zijn, gaan praktiseren.

Alleen de hijab is niet voldoende

Naast het dragen van een hijab, draag ik ook lange en ruime kleding stukken. Lange abaya’s, lange tunieken ( tot minstens mijn knieën ) in combinatie met een broek, maxi jurken, maxi rokken en shirts met lange mouwen. Ik draag ook geen kleding die te doorzichtig zijn. Als ik een shirt met lange mouwen er onder kan dragen dan wel anders niet. Soms zie ik leuke kleding stukken maar dan baal ik dat het niet hijab proof is. Het is te doorzichtig, er zit een split in de jurk of rok of het is te strak. Zo jammer soms.

Er nog niet klaar voor zijn

Ik kan mij voorstellen dat jij graag een hijab wilt dragen maar op de één of andere manier er nog niet klaar voor bent. Of dat het zo voelt. Je wilt het wel maar je hebt geen idee hoe je moet beginnen. Voor bekeerde meisjes en vrouwen en vrouwen dit niet heel erg islamitisch zijn opgevoed zullen dit als een struggel kunnen zien. Praat er over met andere vrouwen die een hoofddoek dragen zoals via Facebook, vrouwen bijeenkomsten, in de moskee of misschien heb je vriendinnen of een buurvrouw die een hoofddoek draagt.

Waarom ik een hijab draag

Ik draag mijn hoofddoek om verschillende redenen. Niet alleen omdat het moet. En het is ook zo makkelijk om mijn bad hair day te verbergen. Kijk, nog een reden er bij!

Nu de vraag aan jouw: Waarom draag jij wel of niet een hijab

RelatedPost

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 • Interessant om deze blog te lezen! Mooi beschreven.

  Hoe kijk je aan tegen (islamitische) vrouwen die besluiten geen hijab te dragen? Of betekent ‘je doet het voor jezelf’ dat je ook geen oordeel velt over anderen?

  Ik heb in Iran twee weken een hijab gedragen. Voor mij erg ontwenning. Hij zat bij mij nooit zo mooi als bij andere vrouwen. (P.S. Ik ben geen moslima.)

  • Als van oorsprong islamitische vrouwen geen hijab dragen dan is dat hun keuze. Ik vind het jammer maar ik bemoei mij niet met het leven van andere mensen. Ik heb geen oordeel over anderen. Zolang zij ook geen oordeel hebben over mij. Ieder zijn keuze.

   Kan me voorstellen dat je als niet moslima een sjaal moet dragen even moet wennen.

 • Wat een mooi en duidelijk artikel mashaa Allah. Het staat je geweldig! Alhamdulilah ook hier de hijaab, waarom is een lang verhaal maar uiteindelijk komt het hetzelfde neer als bij jou, veel liefs!